Με σημερινό του άρθρο ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης τονίζοντας ότι αποτέλεσε ζήτημα που αξιοποιήθηκε διαχρονικά στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων και που σήμερα η οριστική του παύση αποτελεί ζήτημα αξιοπρέπειας, ισότητας και δημοκρατίας για τον τόπο.
Στην παρέμβαση του σε εφημερίδα της Κρήτης, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρεται αναλυτικά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις», δηλαδή στις «πόλεις που το 50–80% των κτισμάτων τους είναι αυθαίρετες κατασκευές, επειδή σε κάποιες από αυτές τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά ή ελάχιστες επεκτάσεις στα σχέδια πόλης», υπογραμμίζοντας ότι με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, μέρος των χρημάτων από τα έσοδα «τακτοποίησης» χρηματοδοτεί τα σχέδια πόλης των «αυθαιρετουπόλεων» και ανοίγει ο δρόμος ώστε οι «αυθαιρετουπόλεις» να μετατραπούν σε πόλεις που θα σέβονται, θα φροντίζουν τους κατοίκους και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Παράλληλα, σε αναφορά του στο νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν αναγνωρίζονται, ούτε τακτοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα σε δάση και αιγιαλούς, καθώς και ότι είναι καιρός όλα τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί, να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή «παράθυρα» δικαστικού «τρεναρίσματος».
«Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει σε κτίσματα τα οποία καταπατούν παράνομα και προκλητικά δημόσια έκταση σε αιγιαλό, παραλία, ρέματα, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά και ότι «όπου κι αν απαιτούνται πόροι για την υλοποίηση των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης πόροι από το Πράσινο Ταμείο θα πρέπει άμεσα να διατεθούν».
Ειδικά για την Κρήτη, ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρεται και στην περίπτωση προκλητικής αυθαιρεσίας σε αιγιαλό από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην τουριστική Χερσόνησο.
«Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία και βρίσκεται ακόμα στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, λίγο πριν το καλοκαίρι μπουλντόζες «βγήκαν» στην άμμο για να «επεκταθεί» η ξενοδοχειακή μονάδα. Οι αρμόδιοι κινητοποιήθηκαν. Αλλά η υπόθεση περιμένει την Δικαιοσύνη… Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η Δικαιοσύνη σήμερα οφείλει να εκδικάζει όλες αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα», σημειώνει με έμφαση ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών» που αφορά και την Κρήτη, παρατηρεί ότι: «η αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου για τις «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησίες, που αποσύρθηκε για λόγους συνταγματικής τάξης, θα είχε αναμφίβολα εκτοξεύσει την τακτοποίηση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην σωρεία περιπτώσεων αστικής διαφοράς ή οικογενειακών/συγγενικών διαφορών. Όμως, πρέπει να τολμήσουμε στην αντιμετώπιση και αυτού του θέματος, που ταλανίζει και το Ηράκλειο», προσθέτει ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.